Sejlads med handicapbådene

Sejlads på Gudenåen

Randers Naturcenter har to handicapbåde; Isfuglen og Guldsmeden. Handicapbådene er designet således, at en kørestol f.eks. meget let kan køres ombord.

I havnebassinet er anlagt en rampe, der gør det let for en gangbesværede at komme om bord i handicapbådene. Sidder man i kørestol, kan man trille direkte ombord.

Sejlads med handicapbådene tilbydes på Gudenåen mellem Randers Bro, Naturcentret og helt op mod Langå. Afhængig af vind og strøm sejler vi opstrøms eller nedstrøms fra Naturcentret.

Der er plads til syv passagerer ombord - dog lidt færre hvis skal kørestole med. En tommelfingerregel er, at en kørestol med bruger tæller for to pladser.

Sejladsen foregår efter Søfartsstyrelsens retningslinjer.

 

Sikkerhedsinstruks

Fartøjer
Sikkerhedsinstruks for Isfuglen og Guldsmeden Randers Naturcenter.
Sejlads på Gudenåen og Randers Havn

Randers Kommune, Laksetorvet, 8900 Randers C, er overordnet ansvarlig for sejladsen.
Overfartsleder Randers Fjords Færgefart

Sejladsaktiviteter.

Sejlads på Gudenåen, Nørreå, Randers Havn
Max. 8 personer (inkl. Bådfører) i perioden fra og med 1 maj til og med uge 42. Max vindstyrke ca. 10 m/s. og vandtemperatur over 10 grader. Passagerer er besøgende på Naturcenteret, herunder institutioner, skoler, ældrecentre og handicappede, familier og private grupper. Samt deltagere ved naturvejledningsarrangementer.

Identifikation af risici.
Se skema.

Tiltag til at imødegå risici.
Ved sejlads med skoler, institutioner, ældrecentre og handicappede sejler de to både altid sammen eller med anden følgebåd f.eks. gummibåd eller ”Hjalmar Ussing”.
Alle der er ombord i bådene, har altid påført redningsvest.

1 båd må aldrig sejle alene.

Grundstødning

Sejler skibet på grund, skal der sikres at der ikke er fare for mandskab, passager og skib.

Følgebåd kontaktes straks.

 

Skipper kontrollere følgende:

Passager ok?

Tager skibet vand ind?

Motorskade?

Behov for yderlige hjælp fra følgebåd

Motorstop

Hvis der påstår motorstop ombord padles der i land, bådene er altid mindre end 50 meter fra land med de medbragte åre og finder ud af hvorfor der er motorstop.

Kan båden ikke sejle videre kontaktes følgebåden.

Kollision med anden trafik

(havnemundinger, sejlrender, coastere, kajakker, kanoner og

speedbåde)

Søvejsreglerne overholdes altid. Bådene er små og manøvredygtige og viger gerne, klart og tydeligt, for at lette andres søfart. Der udvises altid godt sømandskab.

Brand

Der er ombord på bådene medbragt pulver slukker og CO2 da vi har benzin ombord.

Brand- og eksplosionsrisiko

  1. Ventilation: Sørg for at have god naturlig ventilation. Dette hjælper med at forhindre ophobning af benzindampe.
  2. Korrekt opbevaring af benzin: Opbevar altid benzindunken så den står med tilslutningen/dæksel opad så der ikke kan løbe benzin ud og fastgør den godt, så den ikke kan vælte. Sørg for, at dunken er designet til benzin og er tæt forseglet.
  3. Rygning forbudt: Implementér en striks "ingen rygning"-politik på båden, især når du håndterer benzindunken eller motoren.
  4. Håndtering af brændstof: Fyld brændstof på i land, ikke på båden, og sørg for, at der ikke er åben ild eller gnister i nærheden, når du håndterer benzin.
  5. Kontroller for lækager: Inden hver tur, kontroller for eventuelle lækager i benzinslangen, tilslutninger og motoren. En lille lækage kan være en stor risiko på et begrænset område som en lille båd.
  6. Brandslukningsudstyr: Hav altid en funktionel og tilgængelig brandslukker ombord. En pulverslukker er god til at håndtere brændstofbrande.
  7. Regelmæssig vedligeholdelse: Udfør regelmæssig vedligeholdelse af motoren og brændstofsystemet for at sikre, at alle dele fungerer korrekt og sikkert.
  8. Uddannelse i nødprocedurer: Sørg for, at alle medarbejder ved, hvordan man bruger brandslukningsudstyret, og hvad de skal gøre i tilfælde af brand.
  9. Tjek vejrforholdene: Undgå at sejle i ekstrem varme og tørre forhold, hvor risikoen for brand kan være højere.

 

Stærk strøm i Gudenåen

Sejladsen starter altid med at sejle modstrøms, således man kan komme medstrøms hjem i tilfælde af stærk strøm.

MOB

I tilfælde af en person falder i vandet er bådene udstyret med en rampe der kan fires ned i vandet og personen kan bjærges. I tilfælde det ikke er muligt kan følgebåden assistere.

Afkøling vandtemperatur over 10 grader

Når temperaturen er over 10 grader, sejles der ikke med termisk beskyttelse i form af tørdragt, våddragt, flydedragt eller overlevelsesdragt.

Afkøling vandtemperatur under 10 grader

Ved vandtemperaturer under 10 grader celsius bærer besætning og passagerer termisk beskyttelse i form af tørdragt, flydedragt eller våddragt der er godkendt til den aktuelle vandtemperatur.

 

Afkøling under sejlads

Inden bådene sejler fra land, har skipper givet en sikkerhedsinstruks og gjort opmærksom på evt. kulde under sejlads. Bliver der konstateret at en person får det dårligt pga. af kulde sejles personen i land

Pludseligt vejrskifte

Ved pludseligt vejrskifte laver bådføreren en risikovurdering om det fortsat er forsvarligt at sejle.

Klemskader

Når båden sejler til/fra kaj skal alle passager holder deres hænder inde for båden.

Hovedskader

Det er bådførers ansvar og vurdere om det er forsvarligt og sejle under broerne.

Sejlads i mørke

Hvis der fortages sejlads i skumringen til efter solnedgang, skal båden have 1 hvidt lys – Alle redningsveste skal være forsynet med synligt lys placeret foran.

Aluminiumsjoller med 15 HK-motor det er bådeførerens ansvar at sikre båden til enhver tid har brændstof til at sejle til nærmeste land.  

Bådene er Indrettet til handicappede.

Fartøjet efterlever Bekendtgørelse om mindre fartøjer der medtager op til 12 passagerer regel 5 der omhandler konstruktion af fartøjet.

Redningsflåde

Til at imødekomme sikkerhedskravene har vi implementeret en strategi, hvor vi altid sejler med to både. Dette tiltag sikrer, at i tilfælde af nødsituationer kan besætning og passagerer hurtigt og sikkert evakueres til den anden båd. Denne fremgangsmåde betragtes som en integreret del af vores sikkerhedsforanstaltninger, hvilket gør brugen af en traditionel redningsflåde ombord unødvendig.

Kategori

Genstande

Sikkerhedsudstyr

CE mærkede redningsveste (275 N) for voksne og børn, Nødraketter, lys, tågehorn, lanterne til tåge, CO2 slukker, pulverslukker, øse, 1. hjælps kasse (Nødraketter udfases når de udløber og håndplus indkøbes) , tov, anker med kæde, lygte og redningskrans med line.

Kommunikationsudstyr

Mobiltelefon, VHF-DSC Radio

Navigationsudstyr

Medbragte kort over området

Fremdriftsudstyr

Padler/årer




Det er bådføreren ansvar at gennemgå alt udstyr inden sejlads. Udstyr serviceres af maritimt service firma.

Det er altid den enkelte bådførers ansvar og pligt, at vurdere antal passagerer og antal kørestole i forhold bådens kapacitet og sikkerhedsmæssige forhold.


Ved sejlads med institutioner (herunder dagplejere) i handicapbådene skal børnene være mindst fire år gamle.
Passagerer skal følge bådførers anvisninger, herunder være iført redningsvest og sidde ned under hele sejladsen.
Bådfører kan afbryde sejlads eller afvise en passager af sikkerhedsmæssige årsager.

Krav

Beskrivelse

Periodisk Fornyelse/Gennemførelse

Dulighedsbevis for fritidssejlere

Bevis på at bådføreren har de nødvendige teoretiske og praktiske færdigheder til at føre et fritidsfartøj.

Ingen angivet fornyelse, men vigtigt at holde sig opdateret.

Gyldigt førstehjælpskursus for sejlads i mindre fartøjer

Certifikat der beviser bådførerens evne til at yde førstehjælp specifikt i maritime situationer.

Fornyelse kan være nødvendig; afhænger af certifikatets varighed (typisk hvert 2. år).

VHF-SRC-certifikat

Certifikat der viser, at bådføreren kan betjene en VHF-radio korrekt, inklusiv anvendelse af digitalt selektivt kald (DSC).

Ingen fornyelse nødvendig, men vigtigt at holde sig opdateret med eventuelle ændringer i procedurer.

Kursus i brandslukning

Viser at bådføreren har gennemgået træning i at håndtere og slukke brande om bord.

Ingen specifik fornyelse angivet, men regelmæssig opfriskning anbefales.

Sikker mand overbord redningsøvelse inkl. Ombordtagning via rampe

Praktisk evne til hurtigt og sikkert at kunne redde en person, der er faldet overbord, inklusiv at få vedkommende om bord igen.

Skal gennemføres minimum én gang inden sæsonstart hvert år.

Gyldigt Sundheds bevis for Søfarende

Bevis på at bådføreren er sund og rask nok til at udføre sine pligter om bord uden risiko for sig selv eller andre.

Fornyelse nødvendig; hvert 2. år

 

 

Sejlads på Gudenåen, Nørreå, Randers Havn

Dødmandsknappen skal ved enhver sejlads være koblet på bådfører

Med op til 8 personer om bord inklusive besætning. Der sejledes i perioden fra og med 1 maj til og med uge 42. Max vindstyrke 10 m/s. Fra solopgang til solnedgang. Strømmen i Gudenåen skal altid vurderes inden sejlads. Ved stærk strøm og tidevand undlades sejlads. Ved almindelig sejlads sejles der kun når vandtemperaturen er over 10 grader celsius.
Max. Syv passagerer. Antallet nedjusteres efter bådførerens vurdering når der sejles med passagerer med funktionsnedsættelse. Dette vurderes af den enkelte bådfører.



Når der foretages testsejlads med kun én person i båden, skal der træffes en række forholdsregler for at sikre sikkerheden. Først og fremmest skal vejr-, vind- og strømforhold vurderes nøje for at afgøre, om det er sikkert at sejle.

Desuden skal en person medarbejder på naturcentret informeres om øvelse sejlads inkl. rute. Denne person skal være standby med en mobiltelefon.

Endelig skal der medbringes det samme sikkerhedsudstyr som ved sejlads med passagerer. Dette sikrer, at den sejlende er forberedt på eventuelle uventede situationer.

Forholdsregler som sikrer at alle kan redes ved en ulykke.
Alle bærer redningsvest under sejlads. Der sejles tæt på land. Personer i kørestol må ikke være fastspændt til denne. Svært handicappede skal ledsages af hjælper, der kan ledsage dem i vandet.

Der sejledes altid med ledsagerbåd.Forholdsregler_ved_ulykke_1.Label

Forholdsregler, som sikrer, at der altid kan tilkaldes assistance ved ulykker.
Mobiltelefon nødraketter, tågehorn, kontakt til land. 
Bærbar VHF-DSC-radio. De to både holder visuelt kontakt til hinanden.

Forholdsregler, som sikrer, at oplysning om antallet af personer om bord er kendt og opbevares i land og er let tilgængelig i tilfælde af en redningsaktion.
Der opbevares en ruteplan og passagerliste i administrationsbygningens fællesrum på Randers Naturcenter, Gudenåvej 20, 8920 Randers NV. Ved korte sejladser i umiddelbar nærhed af Naturcenteret kan ruteplan og passagerliste opbevares på Randers Naturcenters Havn.
Der holdes kontakt til en medarbejder på Naturcenteret ved sejladser med passagerer, der ikke kan tage vare på sig selv.

Forholdsregler, som sikrer, at der altid afgives sikkerhedsinstruktion til nye ombordværende personer inden sejladsens start.
Sikkerhedsinstruks gennemgås årligt til møde i styregruppen for sejlads og i bådførergruppen.
Bådfører gennemgår sikkerhedsinstruktion for passager inden sejlads. Redningsveste i føres på land eller i havn og brug af disse gennemgås. Forholdsregler ved ulykke gennemgås.

Forholdsregler, som beskriver, hvordan der følges op på utilsigtede hændelser eller ulykker.
Der afholdes et årligt møde, hvor sikkerhedsinstruks og utilsigtede hændelser gennemgås.
Ved ulykke indkaldes bådfører, en repræsentant fra Randers Naturcenter, en repræsentant fra passagererne eller deres institution eller organisation, Randers Kommunes Plan, By & Naturchef, en sikkerheds repræsentant fra Randers Kommune samt evt. relevante myndigheder.

Redningsvestes påføres i land.

Hej Alle.

Velkommen ombord, jeg hedder xxxx og jeg skal være jeres skipper på denne smukke tur på Gudenåen. Det i har fået på er Oppustelige redningsvest så det vil sige når den kommer i kontakt med vand bliver den pustet op. Der er også manuel udløsning. (her vises hvor den er)

Når båden sejler ind og ud af havn holdes hænder inde for båden.

I tilfælde af nogen får det dårligt eller har brug for at båden skal ligge stille rækkes hånden op og båden stoppes.

Bådene er indrettet med 15 HK-motor.

Turen i dag kommer til at tag ca. 35 minutter hvor jeg fortæller lidt undervejs.

Hvis der sker noget undervejs, følger i min instruks.

Bådfører skal til enhver tid følge gældende lovgivning og holde sig opdateret på nye regler og love


Som bådfører er det essentielt at overholde gældende lovgivning for at sikre passagerers sikkerhed og velfærd. Dette inkluderer strengt efterlevelse af 'Bekendtgørelse om mindre fartøjer der medtager op til 12 passagerer' samt 'Bekendtgørelse om besætningsfastsættelse for mindre erhvervsfartøjer og grønlandske fiskefartøjer, der medtager op til 12 passagerer i indenrigsfart'. Disse regelsæt er udformet for at sikre, at fartøjerne er ordentligt udrustet, bemandet og vedligeholdt til at håndtere de specifikke udfordringer og ansvar, der følger med transport af passagerer i danske farvande

Det er bådførerens ansvar at kende til disse bekendtgørelser og deltage aktivt i at implementere de nødvendige procedurer og sikkerhedsforanstaltninger ombord, for at sikre en sikker og behagelig rejse for alle ombordværende.

De både, der er nævnt, er registreret i vedligeholdelsesprogrammet MARAD. Alle personer, der arbejder med disse både, er ligeledes registreret i systemet og deltager i de opgaver og øvelser, der er planlagt deri. MARAD opdateres løbende med nye øvelser, yderligere arbejdsopgaver, samt vedligeholdelses- og reparationsbehov.